Monday, May 30, 2011

Cara Untuk Mempercepatkan Loading Blog Anda

Bila moon blogwalking, selalu terbaca entry yang di tulis oleh blogger lelaki kebanyakkannya yang mengutuk blog perempuan. kononnya blog perempuan susah nak loading sebab make-up blog dengan macam-macam widget. Biasalah perempuan kan memang suka dengan kecantikan. blog ni da boleh dianggap rumah untuk blogger di alam maya. Bagus sebenarnya perempuan yang rajin make-up blog dia sebabnya ia dapat mencerminkan diri dia yang suka menghias. Andai kata ada blogger lelaki yang nak cari jodoh dengan blogger perempuan, carilah yang pandai hias-menghias ni..nanti bila dah kawin mesti pandai urus rumah tangga. para blogger lelaki...korang nak ke bini yang tak pandai kemas rumah? haha..

okeyh itu bukan tujuan asal moon buat entry ni..actually moon nak share cara untuk mempercepatkan blog di LOADING oleh para visitor..mudah saja...ikut steps kat bawah ni: 


    Step Pertama : Pergi ke Dashboard blogspot korang, dan klik "Design" .

    Step Kedua:  klik pada butang "Edit HTML" di tepi perkataan "Page Element" tu.

    Step Ketiga:  tick box () sebelah perkataan "Expand Widget Templates".

    Step Keempat tekan CTRL-F, dan cari code  </head>
 
    Step Kelima: Sekarang, dah jumpa  code </head> , paste-kan code kat bawah ni, di atas code </head> tu.


<script charset='utf-8' src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/><script src='http://pwam.googlecode.com/files/jquery.lazyload.js' type='text/javascript'/><script charset='utf-8' type='text/javascript'>$(function(){$("img").lazyload({placeholder:"http://pwam.googlecode.com/files/grey.gif",threshold:200});</script>


    Step Keenam: Klik pada butang "Save Template".



Disarankan anda check dulu kelajuan loading blog anda sebelum buat tutorial kat atas ni untuk melihat perbezaan. Perbezaan memang tak banyak, tapi boleh la tahan. kat bawah ni moon share kelajuan loading element blog moon sebelum dan selepas. Yang bawah tu sebelum pada pukul 19: 04 dan yang 19: 09 adalah selepas moon lajukan blog moon..huissshhh..laju sangat (!)




p/s : untuk check kelajuan blog anda, sila klik sini

selamat mencuba cara cepatkan loading blog 

5 comments:

  1. i've try it ! n it's work ! thnx !

    ReplyDelete
  2. SALAM KENAL SATU JIWA Mbak!!!
    Waah...Inilah TUTORIAL yang Saya cari2...Karena Loading Blog Saya Lambat sekali...Langsung akan Saya Coba!!!
    Mohon Ijin COPY PASTE kodenya Mbak Yach!!!
    TERIMA KASIH...
    SALAM PERSAHABATAN Mbak!!!

    ReplyDelete
  3. Salam perkenlana kepada semua kawan2 baru..
    terima kasih atas entri dalam blog ini..terima kasih pemilik blog

    ReplyDelete

silalah beri komen anda!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tentang daku

My photo
it is not easy being Noor Ain Abu Hasan..✿