Monday, March 21, 2011

Program Pembudayaan BahasaProgram : Majlis Pelancaran Program Pembudayaan Bahasa
Tempat : Kompleks Kraf, Jalan Conlay
Tarikh : 17 hb March 2011

Majlis ini dirasmikan oleh YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Pelajaran Malaysia dan disaksikan oleh YB Dato'Seri Utama Dr. Rais Yatim, Menteri Penerangan Komunikasi dan kebudayaan Malaysia.

Majlis bersempena untuk membudayakan bahasa melayu disamping menerapkan penggunaan bahasa melayu yang betul dalam komunikasi dari peringkat sekolah hingga penggunaan rasmi serta pergaulan seharian.

Majlis diserikan dengan kehadiran barisan penghibur tanah air popular seperti Sohaimi Mior Hassan, Zainal Abidin dan adik Fimie serta artis-artis budaya dari ASWARA. Melalui persembahan yang dilakukan, orang awam khususnya pelajar dapat didedahkan dengan pelbagai jenis kesenian Melayu seperti Pantun, Gurindam, Syair, Teromba, Puisi, Dondang Sayang dan lain-lain.

  • Pantun
Merupakan puisi Melayu lama yang membuktikan keperihatinan masyarakat silam terhadap budaya hidup dan kehalusan budi. Setiap pantun mesti mempunyai pembayang dan maksud pantun. Pembayang dalam setiap rangkap adalah separuh pertama dari keseluruhan baris dalam rangkap pantun . Manakala separuh yang kedua dalam baris rangkap pantun ialah maksud atau isi pantun. Selain menghibur, pantun juga digunakan untuk memberi nasihat, menduga akal, meluahkan perasaan dan menyedapkan percakapan. Malah, pantun juga turut berfungsi untuk menyampaikan hasrat yang seni atau rahsia tersembunyi melalui penyampaian yang halus dan berkias.

  • Syair
Orang Melayu mula mengenali syair sejak zaman awal bertapaknya Islam di alam Melayu melalui pengkaji kitab yang terdapat bentuk syair seperti kitab Al-Luma', Al-Insan, Al-Kamil yang dibawa oleh pengembang agama islam di Melaka.Syair berbahasa Arab yang terawal ialah catatan batu nisan Sultan Malik Al-Saleh (1297M) di Pasai. Hamzah Fansuri, seorang tokoh ulama dan pujangga melayu merupakan individu yang telah menghasilkan syair dalam bentuk yang lebih bercirikan melayu dan cukup berkesan dengan tema ilmiahnya. Setelah itu, syair semakin berkembang dan diserapi dengan budaya melayu

  • Gurindam
Gurindam ialah sejenis puisi yang tidak terikat atau tertentu bentuknya. Bentuk yang terikat biasanya terdiri daripada dua baris serangkap, hampir sama dengan syair dua baris atau nazam. Manakala bentuk yang tidak terikat tergolong sebagai puisi bebas sama ada berangkap atau tidak. Jika berangkap, tidak tentu jumlah barisnya, jumlah perkataan dan mempunyai rima atau tidak

  • Teromba
Merupakan puisi melayu tradisional yang menghimpunkan kata-kata adat. Adat bukan sahaja merangkumi adat istiadat, malah ianya juga merangkumi keseluruhan cara hidup Melayu khususnya masyarakat di Negeri Sembilan. Di dalam teromba, terkandung juga pantun, gurindam, seloka dan ungkapan dalam baris-baris kata yang sangat menarik, puitis dan indah yang mengetengahkan nasihat kepada pendengarnya.

Contoh Lagu Puisi
Epilog Cinta dari Bromley
Penyanyi : Sohaimi Mior Hassan
Lagu & lirik : Sohaimi Mior Hassan

Kau tersenyum manja
Menyatakan hasrat kepadaku
Kau kata kau cinta
Cinta pertama kepadaku

Ku hampir tergoda
Bergelora dalam kalbu
Kau bukan untukku
Kau dan aku tak mungkin berpadu

1
Nun di sana
Beri beribu batu
Kau kutinggalkan bersama hatimu

Nun di sana
Kau meratap pilu
Satu masa nanti
Kau akan mengerti
Apa maksudku

Kini kau menanti
Harapanmu abadi terhadapku
Kau coretkan lagi
Rahsia hatimu kepadaku

Ku doakan dikau
Bertemu seorang teman sejati
Yang satu aliran
Satu kepercayaan
Aduhai Kathy

Sumber dipetk dari Modul Program Pembudayaan Bahasa
KEMENTERIAN PENERANGAN KOMUNIKASI DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA

No comments:

Post a Comment

silalah beri komen anda!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tentang daku

My photo
it is not easy being Noor Ain Abu Hasan..✿